Over Hiske Hettinga

Mijn naam is Hiske Hettinga , gediplomeerd Outdoor Life Coach met m’n eigen praktijk in Amsterdam. Ik ben ervan overtuigd dat je op je allermooist bent, het gelukkigst bent én het meest succesvol bent zowel privé als zakelijk, wanneer je jezelf bent, overal en altijd. En dan bedoel ik niet het plaatje waar je aan wilt voldoen, of denkt te moeten voldoen. Maar volledig en echt jezelf.


Dat dit niet altijd heel gemakkelijk is , daar weet ik alles van! Want wanneer ben ik dan mezelf? En hoe doe ik dat dan? En wat als die ander me dan niet meer aardig zal vinden? Vind ik mezelf dan eigenlijk wel zo leuk? Hoe ga ik om met moeilijke situaties? Of met overweldigende emoties, Wat denk ik eigenlijk allemaal? Allemaal vragen waar ik me van jongs af aan mee heb bezig gehouden.


Dat ik niet de enige hierin ben , valt me steeds meer op, overal om me heen zie ik dat mensen zich (teveel) aanpassen, aan functies, aan partners, aan kinderen, aan vrienden, aan de maatschappij etc. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in dit onderwerp, en het is de basis geworden van mijn bedrijf om mensen op een gemakkelijke en snelle manier weer in verbinding met zichzelf te leren zijn.


Geboren en getogen in een heel klein Fries dorpje, op een grote boerderij, waar alles mocht en waar alle kinderen uit het dorp kwamen spelen, afgelegen en ver weg van (toen) in mijn ogen 'de echte wereld’ vroeg ik me als klein meisje af hoe het zou zijn in 'die echte wereld.'

Langzamerhand kwam ik ermee in aanraking. Om aan de eisen van 'de echte wereld’ te kunnen voldoen, werd ik (onbewust) kampioen in het mezelf aanpassen. Al vanaf de kleuterschool en later school en werk, wat zich buiten de boerderij afspeelde, paste ik mij aan en deed precies dat wat van me werd verwacht. Iedere andere persoon werd belangrijker dan ikzelf en naar buiten toe liet ik het perfecte plaatje zien en voldeed ik aan alle eisen. Van binnen droomde ik juist over een avontuurlijk en vrij leven en zat ik o.a. daardoor vol twijfel, faalangst en cijferde ik mezelf weg en wist ik niet beter dan dat de andere persoon belangrijker was dan ikzelf.

Achteraf gezien was die achtergrond ver weg van alles en iedereen, het begin van mijn eigen persoonlijke transformatie. Nu 46 jaar later, ben ik moeder van Matteo, inmiddels 11 jaar oud, woon in Amsterdam, en heb ik m’n eigen praktijk opgericht.

Na mijn HBO studie Personeel en Organisatie ging ik aan de slag bij een Reïntegratiebureau. Vrouwen die langdurig in de bijstand zaten, begeleidde ik naar een opleiding en/of een baan. Ik vond het heel mooi en dankbaar werk en toen al realiseerde ik me dat volledige aandacht en interesse in het verhaal van iemand al de helft van het gehele traject was. Die vrouwen zien opbloeien, gewoon door vragen te stellen en hun echte verhaal te horen, is me altijd bijgebleven.


Toch knaagde er ook iets, een 9 tot 5 baan vond ik veel te saai en ik wilde nog zoveel andere dingen doen dan me vastleggen in een baan.

Tijdens een vakantie naar Florence , kwam die mogelijkheid er ineens heel snel. Ik werd meteen verliefd op Italië, het gevoel, de manier van leven, de manier van omgaan met elkaar, de taal, de oude gebouwen, de zon, het eten, het tijdsbesef van het leven per dag bekijken en geen strakke regeltjes. De prestatiedrang die ik me had eigengemaakt in Nederland maakte plaats voor La dolce vita. Ik begreep het leven, de cultuur en de manier van leven meteen en het had een enorme aantrekkingskracht op mij. Het was een gevoel van thuiskomen. Alsof ik daar kon en mocht zijn wie ik was.


Uiteindelijk heb ik daar ruim 5 jaar gewoond en gewerkt en woonde samen met mijn toenmalige Italiaanse vriend en zijn familie. Ik werkte als reisbegeleider en berggids voor een Nederlandse reisorganisatie en vond het heerlijk om de Nederlandse groepen mee te nemen op pad, de bergen in of naar een mooie oude Italiaanse stad. Het mooiste vond ik om de stress en controledrang, die ik bij aanvang vaak voelde in de groep, om te zetten naar rust en vrijheid. Ik hield enorm van de bergen, de kracht van de natuur en om het Italiaanse levensgenieten over te brengen op de groep.

Terug in Nederland, kon ik meteen aan de slag binnen de zakelijke dienstverlening bij ING HR. In de verschillende functies van Teammanager, HR Consultant en Coach/Trainer heb ik veel geleerd. De zakelijke dienstverlening en professionaliteit spraken me heel erg aan, ik kon mezelf verder ontwikkelen en deed veel trainingen en opleidingen zowel intern en extern. Ook hier in deze wereld kwam m’n aanpassingsvermogen me goed van pas. In deze tijd werd m’n zoontje geboren, kocht ik mijn eerste huis en ontdekte ik het leven in Amsterdam.

Na 10 jaar kwam er binnen ING een grote reorganisatie. Het bood mij, naast natuurlijk het gemis van collega’s en een periode van onzekerheid, de mogelijkheid om voor mezelf te beginnen. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen, was enorm leergierig, met name in mijn persoonlijke ontwikkeling en heb verschillende opleidingen met goed gevolg afgerond waaronder de opleiding tot Professioneel Trainer (ICM) , Outdoor Life Coaching (Atma), Trainer Mindfulness (See True) en Consulent Bach Flower Therapy (Bach Centre) en ben inmiddels voor mezelf begonnen.

Tijdens de opleiding Outdoor Life Coaching merkte ik zelf de enorme kracht die het buiten zijn en de natuur kan toevoegen aan een coachingstraject. Sessies die buiten werden gedaan beklijfden voor mijn gevoel zoveel meer. Het in beweging zijn en de ruimte die je ervaart buiten, maakte voor mij een outdoor sessie zo wezenlijk anders, iedere sessie gaf me zowel nieuwe inzichten als blijvende veranderingen in mezelf in heel korte tijd. Geen enkele sessie ben ik vergeten, bijzonder om te ervaren.

De werking van de bachdruppels heb ik als wonderbaarlijk ervaren. Overweldigende emoties losten als het ware vanzelf, van binnenuit, op. Angst transformeerde naar vertrouwen, onzekerheid transformeerde naar zelfverzekerdheid, om maar een voorbeeld te noemen. Bij toeval kwam ik het tegen, kende het helemaal niet, maar toen ik die werking zelf heb ervaren…. Ging er weer een nieuwe wereld open en wilde ik er alles over weten en heb meteen alle opleidingen erin gevolgd. Het laatste deel heb ik in het Bach Centre in Engeland, gevolgd. En inmiddels heb ik m’n hart verpand aan deze oude en volledig natuurlijke geneeswijze en help ik er veel andere mensen mee.

Alles valt op z’n plek nu. Mijn liefde voor zowel de natuur als voor de stad met alle verschillende culturen en leefwijzen. Mensen begeleiden die zich, net als ik teveel hebben aangepast en niet meer in verbinding staan met wie ze diep van binnen zijn, geeft me heel veel voldoening. De retreats in Italië is nog een heerlijk stukje Dolce Vita,

Maar het allermooiste wat ik mezelf heb kunnen geven is de vrijheid ervaren in wie ik ben en de oneindige mogelijkheden om van daaruit te ervaren en mijn leven te creëren! Wil jij meer weten over mijn manier van werken en wat dat voor jou kan betekenen? Of wil je meer weten over de combinatie van Outdoor Life Coaching en Bachbloesemtherapie? Neem gerust en vrijblijvend contact op om te kijken of het iets voor je is.